Завод за ургентну медицину Ниш, Војислава Илића бб, 18108 Ниш, Р. Србија

Тел: +381 (18) 529-001 / Факс: +381 (18) 232-483 / Емаил: office@hitnanis.org

среда, 12 октобар 2016 23:58

Ново санитетско возило за нишку Хитну помоћ 

Ниш, 12.10.2016.

 

Брже до пацијената: Ново санитетско возило за нишку Хитну помоћ

 

 

Влада Републике Словачке поклонила је нишкој Хитној помоћи санитетско возило чија је вредност око шест милиона динара. Амбасадорка те земље у Србији Дагмар Репчекова рекла је да је то најмање што је њена земља могла да учини за наш град, јер је особље Завода за хитну медицинску помоћ Ниш помогло у обезбеђивању медицинске неге приликом велике аутобуске несреће која се десила летос словачким држављанима.

 

SA OVIM NOVIM VOZILOM, VOZNI PARK HITNE POMOĆI U NIŠU  BROJI UKUPNO 36 SANITETA. SVA SU U FUNKCIJI ZA RAZLIKU OD PRE PAR MESECI KADA NISU RADILA I PO DESET TERENACA. U POSTUPKU JE NABAVKA ZIMSKIH GUMA, A BROJNO STANJE MEDICINSKIH EKIPA KOJE INTERVENIŠU PO POZIVU GRAĐANA SLIČAN JE BROJCI VOZNOG PARKA- 35 LEKARA I OKO 40 MEDICINSKIH SESTARA I VOZAČA.

 

„Основна делатност Хитне помоћи је рад на терену, и ова покретна амбуланта ће побољшати њихов рад да брже и ефикасније стигну до грађана. За боље функционисање Завода за хитну медицинску помоћ донето је неколико правилника за запослене, смањили трошкове. Ово није једино возило које смо добили, ускоро стиже још једно“, најавио је Славољуб Живановић директор Хитне помоћи Ниш.

Поклону су се највише обрадовали градски функционери јер то помоћи да се Хитна помоћ извуче из дубоке финансијке кризе у којој се налази од прошле године.

„Добијено санитетско возило од стране Словачке је уштеда за градски буџет јер ће сада тај планирани новац бити искоришћен за решавање тешких економских проблема у којима се налази нишка Хитна помоћ. До краја године би требало и да се одблокира рачун установе после више од годину дана, потврдио је Саша Живић, градски већник.

 

OD ULASKA REPUBLIKE SLOVAČKE U EVROPSKU UNIJU 2004. GODINE,NAŠOJ ZEMLJI U OKVIRU RAZVOJNE POMOĆI DALI SMO15 MILIONA 466 HILJADA EVRA. U OKVIRU HUMANITARNE POMOĆI OD 2012. GODINE IZDVOJENO 40 HILJADA EVRA. 2014. POSLE POPLAVA KOJE SU ZADESILE SRBIJU, POMOGLI SMO SA 421 HILJADU EVRA, VIŠE OD 370 HILJADA EURA SLOVAČKA JE URUČILA SRBIJI ZA REŠAVANJE PROBLEMA MIGRANSTKE KRIZE U PROŠLOJ GODINI DOK JE OD POČETKA OVE GODINE 15 HILJADA EURA. SVE UKUPNO TO SADA IZNOSI 800 HILJADA EVRA.

 

Захваљујући пожртвовању запослених у Хитној помоћи и грађанима који су у тешким тренуцима за Словачку били од велике користи, Словачка није размишљала коме да узврати доброчинство. Избор је био лак, тврди амбасадорка те земље у Србији Дагмар Репчекова.

„За Ниш ме вежу јака пријатељства са грађанима. Први пут сам овде боравила пролетос када се у близини града десила велика аутобуска несрећа у којој је страдало неколико словачких држављана, а више њих задобило је озбиљне повреде. Тада сам увидела брзу, ефикасну реакцију медицинског особља, припадника Полицијске управе, и грађана који су у великом броју помагали путницима давањем крви. Великодушност за великодушност за све Нишлије“, нагласила је амбасадорка Републике Словачке у Србији Дагмар Репчекова.

 

OD POČETKA GODINE PREMA PODACIMA NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE DO POSLA JE DOŠLO ČETIRI HILJADE 778 OSOBA SA INVALIDITETOM ŠTO JE ZA 45 ODSTO VIŠE NEGO U 2015. GODINI. NAJVEĆI PROBLEM I DALJE PREDSTAVLJAJU PREDRASUDE POSLODAVACA KOJI U VELIKOM BROJU PLAĆAJU PENALE DRŽAVI ZBOG TOGA.

 

Уручењу кључева новог санитетског возила присуствовао је министар у Влади Републике Србије Александар Вулин.

„Министарство за рад, социјлна и борачка питања је препоручило да се возило упути у нишку хитну помоћ јер када је у питању мигранстка криза, Ниш се увек одазивао. Ово санитетско возило ће превозити Нишлије и више ће се Нишлија превести њиме него миграната. Захвалан сам за сву великодушност грађана, солидарност јер су показали највеће богатсво нашег народа, а ово је један вид узвраћања доброте“, истакао је министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Прочитано 6426 пута Последњи пут измењено недеља, 08 јануар 2017 19:36